Oceniono zagórzańskie smaki
Jego celem było wyłonienie najlepszych, tradycyjnych zagórzańskich potraw wigilijnych oraz przypomnienie aranżacji stołu wigilijnego u Zagórzan.
Wzięło w nim udział 5 grup:
- Śwarne Babki z KGW Łętowe serwowały gołąbki z kaszą i grzybami
- Siostry od Juhasia – żurek kiszony na zakwasie
- Rysiowie - groch z kapustą
- Rodzina Woźniaków, reprezentująca Pasiekę u Piotra Woźniaka z Koniny, częstowała zupą grzybową na kwaśnicy z ziemniakami
- Małżeństwo Biłków do konkursu zgłosiło tradycyjną zupę grzybową z kluskami kładzionymi i domową kwaśną śmietaną.
Potrawy konkursowe pod względem tradycji, smaku i estetyki prezentowanej potrawy, sposobu prezentacji, wyglądu stołu, propozycji podania, pracochłonności dania i związku z kulturą Zagórzan oceniała Komisja konkursowa w składzie:
- dr Katarzyna Ceklarz (dr nauk humanistycznych w zakresie etnologii i antropologii kulturowej, socjolog; w wykładowca Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Targu, kierunek turystyka i rekreacja, przewodnik beskidzki i tatrzański, wiceprzewodnicząca Kapituły Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny) – Przewodnicząca Komisji;
- Wojciech Winkel (mgr inż. technologii żywności, Członek Rady Konsultacyjnej na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Specjalista ds. jakości produktu, wieloletni dyrektor Wawel S.A.);
- Paweł Kołodziej (zawodowy kucharz, właściciel pizzerii Szapo ba oraz Restauracji Dziki Smardz w Kasince Małej, uczestnik telewizyjnych programów kulinarnych z Mikołajem Rejem).
W pokonkursowym protokole jurorzy zamieścili uzasadnienie swojej decyzji:
„Kierując się powyższymi kryteriami Komisja postanowiła przyznać:
- I miejsce za prezentację potrawy wigilijnej rodziny Woźniaków z Pasieki u Piotra Woźniaka w Koninie, czyli „Grzybowej na kwaśnicy” za oryginalny smak potrawy, estetykę oraz pracochłonność niezbędną do przygotowania prezentowanej zupy;
- II miejsce dla rodziny Rysiów za wybitnie tradycyjny charakter potrawy zagórzańskiej, przejawiający się w przygotowaniu prezentacji oraz kultywowanie tradycji w każdym aspekcie, także stroju;
- III miejsce dla małżeństwa Biłków z Jasionowa doceniając wkład młodych ludzi w kultywowanie tradycji rodzinnych oraz oryginalność potrawy, a także umiejętność opowieści o tym daniu.
Ponadto Komisja przyznała dwa równorzędne wyróżnienia: dla KGW Łętowe oraz Sióstr od Juhasia.
Komisja zwróciła uwagę na ogólne zaangażowanie w działalność na rzecz zachowania tradycji i kultury zagórzańskiej, wykorzystanie naturalnych składników, korzystanie z przepisów odziedziczonych po przodkach, a także poprawę smaku, względem lat poprzednich.
Komisja rekomenduje przygotowanie książki kucharskiej - wydawnictwa z przepisami”.
Nagrody dla uczestników konkursu ufundowały zagórzańskie samorządy: Miasto Mszana Dolna, Gmina Mszana Dolna i Gmina Niedźwiedź oraz organizatorzy konkursu – Stowarzyszenie Pod Cyrlom. Okolicznościowe pamiątkowe dyplomy i wyróżnienia wykonali wspólnie: Rodzina Kościelniaków, Drewniane cuda z Kasinki i Zespół Szkół Techniczno – Informatycznych w Mszanie Dolnej.
Konferansjerkę podczas konkursu prowadziły Dorota Kościelniak i Klaudia Gawronek, a zmagania konkursowe na zdjęciach utrwalił Łukasz Baran.
Konkurs zorganizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Magda Polańska