z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Kulinarne potyczki sukcesem Śwarnych Babek!

07/07/2022, dodał: Magda Polańska czytano: 2741 razy
Po premierowych edycjach jednego z odcinków „Kulinarnych potyczek”, w którym do kuchennych zmagań przystąpiły gaździny z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe,

TVP Bydgoszcz udostępniła do niego link (pobierz). Mogą więc nadrobić zaległości ci, którzy nie mieli okazji popatrzyć i posłuchać, co o zagórzańskiej kuchni w wykonaniu łętowianek - Barbary Tromiczak i Józefy Węglarz - powiedzieli eksperci. A tymi w odcinku z udziałem Śwarnych Babek byli uwielbiający tradycyjną kuchnię: Artur Moroz – szef kuchni z Sopotu i Bartłomiej Witkowski, szef kuchni znany widzom TVP 3 z programu „Wieprza pieprzem” czy „Pospołu z wieprzem i wołu”. Konkurentkami Zagórzanek były gospodynie z województwa lubelskiego.

Śwarne, nie tylko z nazwy gospodynie przygotowały do programu pełny obiad składający się z zagórzańskich przysmaków. Za zadanie miały ugotować potrawę tradycyjną – i tutaj na stoły jurorów wjechała królowa – zagórzańska zupa z korpieli na mleku z razowym kołaczem na słono (obydwie potrawy z Listy Produktów Tradycyjnych) oraz danie tradycyjne w nowoczesnym wydaniu – tym razem na talerzach zagościł udziec jagnięcy podany na warzywach w towarzystwie górskiego serka i borówek oraz galas. Przy okazji dyskusji o serwowanych daniach Barbara Tromiczak i Józefa Węglarz uczyły jurorów oraz prowadzącą program zagórzańskiej gwary, opowiadały o regionie, jego tradycjach,  atrakcjach, bogatej ofercie i śwarnie się bawiły. Na koniec „zgarnęły” 100/100 możliwych punktów za każdą z potraw i z tarczą wróciły do domu.

Ich udział w kulinarnym programie, to nie dzieło przypadku. Przez żołądek trafiły prosto do serca Dominika Paska, Dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, który wytypował je jako reprezentantki województwa małopolskiego w tych potyczkach. Nie bez znaczenia w podjęciu tej decyzji był fakt rejestracji zagórzańskich dań na Listę Produktów Tradycyjnych oraz znak jakości ZAGÓRZAŃSKIE DZIEDZINY, jaki łętowianki otrzymały na warsztaty z gotowania potraw kuchni regionalnej (poz. 35).

Kampania polegająca na promocji KGW, polskiej wsi i tradycyjnej kuchni realizowana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Magda Polańska