Olszowianki na podium wojewódzkiego etapu konkursu kulinarnego
30/09/2021, dodał: Magda Polańska czytano: 5103 razy
Gaździny ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka nagrodzono III miejscem w konkursie „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne” przeprowadzonym przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Komisji konkursowej zasmakował ich „Gulasz z mięsa baraniego z kapustą”, którego zakwalifikowano do kategorii „Dania kulinarne”.
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymała również Janina Kochniarczyk z Łętowego za „Bundz z zalewy ziołowej” przyporządkowany do kategorii „Produkt lokalny”.
„Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne” to konkurs organizowany dwuetapowo w pięciu powiatach: limanowskim, wadowickim, krakowskim, dąbrowskim oraz gorlickim. Wzięli w nim udział również przedstawiciele ościennych powiatów.
Do finału wojewódzkiego wytypowano laureatów pierwszych miejsc konkursów przeprowadzonych na szczeblach powiatowych.
Magda Polańska
Źródło: www.modr.pl