z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


„Przywróć naszą Ziemię” – to hasło przewodnie tegorocznego Dnia Ziemi.

22/04/2021, dodał: Maciej Liberda czytano: 5866 razy
Niech czwartek 22 kwietnia będzie dla nas dzwonkiem alarmowym, przypominając nam, że przekraczając kolejne granice nieodpowiedzialnych działań, każdego dnia zabijamy powietrze, glebę, wody oraz inne żywe stworzenia, które zamieszkują Ziemię.

Nadchodzący weekend to dobra okazja do sąsiedzkiej integracji i zrobienia porządków w najbliższej okolicy. Ziemski ekosystem jest dobrem całej ludzkości, więc wszyscy ponosimy odpowiedzialność za to, jaką zachowamy ją dla przyszłych pokoleń.

Człowiek dokonał już tak wielu zniszczeń w swoim najbliższym otoczeniu i środowisku globalnym, że – jak potwierdzają naukowcy – niektóre zmiany są już nieodwracalne. Wiadomo, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka, a w ciągu życia przyzwyczajamy się do masy rzeczy. Jedne nam służą, drugie wręcz przeciwnie. Ale paradoks polega też na tym, że wśród takich przyzwyczajeń, które uważamy dla nas za korzystne, sporo jest takich, które de facto doprowadzić nas mogą do klęski.

Każdego dnia możemy coś zmienić np.:

  • nadmierne spożycie mięsa - wyprodukowanie kilograma wołowiny pochłania nawet do 15 tys. litrów wody, do tego przemysłowy chów zwierząt odpowiada za największą emisję gazów cieplarnianych (większą nawet niż transport), masową wycinkę lasów deszczowych (pod uprawy zbóż na paszę) oraz za zanieczyszczenie wód i gleb. Zanim zamówimy kolejnego krwistego steka zastanówmy się, czy nie warto go zastąpić jakąś roślinną alternatywą
  • nadmierne używanie wody – podczas mycia zębów zakręcajmy kran, bierzmy prysznic a nie pławmy się w wannie, podlewajmy rośliny deszczówką, do picia zamiast kupować wodę butelkowaną zainwestujmy w filtr i filtrujmy kranówkę
  • pieszo lub rowerem zamiast autem - czasami przesiądźmy się ze swojego combi na rowerowe siodełko, będzie to pozytywna zmiana dla zdrowia i portfela  
  • na zakupy z własną torbą - sklepowe foliówki są nietrwałe, nieporęczne, brzydkie - koniecznie zamieńmy je na lnianą lub bawełnianą torbę, która jest trwalsza, na pewno przetrzyma ciężkie zakupy a wyrzucona nie zagrozi środowisku tak, jak plastik
  • oszczędzajmy prąd - „zwykłą” żarówkę wymieńmy na ledową, wychodząc z pomieszczeń na dłużej wyłączajmy światło, gaśmy komputer na noc, robiąc pranie nie nastawiajmy najwyższej temperatury wody.

Dla środowiska najlepsza jest energia pochodząca ze źródeł odnawialnych. Niestety udział OZE w naszym kraju jest nadal na niskim poziomie – w roku 2018 r. to było niecałe 12%, dla porównania: w 2018 r. w Szwecji udział OZE - 54,6%, w Finlandii – 41,2%, na Łotwie – 40,3%, w Danii – 36,1%, w Austrii 33,4%.

  • załóżmy przydomowy ogródek warzywny - nie trzeba być doświadczonym ogrodnikiem, by stworzyć swój mały własny przydomowy ogród warzywny. Wystarczy dobre miejsce, użyźniona gleba, wybór łatwych do uprawy ziół czy warzyw.  Dzięki temu w sezonie letnim i jesiennym mamy w zasięgu ręki świeże i ekologiczne zioła, owoce czy warzywa.

Pielęgnujmy dobre przyzwyczajenia i:

  • pamiętamy o recyklingu - segregujmy odpady rozdzielając je na plastik, papier, szkło, metal, odpady zielone, stare ubrania i elektrośmieci, selektywna zbiórka odpadów i recykling umożliwiają ponowne wykorzystanie materiału, co zmniejsza ilość odpadów i wpływa na ograniczenie zużycia surowców naturalnych 
  • bądźmy świadomym konsumentem nie kupujmy produktów z użyciem oleju palmowego, którego produkcja powoduje masową wycinkę lub nawet wypalanie lasów deszczowych, zabija orangutany i wiele innych zwierząt. Nie dawajmy zarabiać firmom, które nie szanują zasad zrównoważonej gospodarki i ochrony środowiska. Czytajmy etykiety na opakowaniach i sprawdzajmy, skąd pochodzą, jakie mają składniki i czy są one oznaczone certyfikatami o pochodzeniu z kontrolowanych upraw, czyli znak FAIRTRADE

kierujmy się zasadą minimalizmu a nie konsumpcjonizmu – zachowajmy umiar w zakupach, gdyż często kupujemy zupełnie niepotrzebne rzeczy. Podobnie sprawy mają się z jedzeniem – planujmy zakupy, kupujmy z głową, nie w nadmiarze. Nie wyrzucajmy jedzenia, które nadaje się do zamrożenia albo powtórnego przetworzenia – zainteresujmy się przepisami w duchu zero waste. W Mszanie Dolnej przy ul. Starowiejskiej 2 znajduje się jadłodzielnia, czyli lodówka społeczna, gdzie możemy przynieś jedzenie lub produkty, którymi  chcemy się podzielić, zanim się przeterminują i zmarnują.