Smacznie, zdrowo, kolorowo…
Głównym celem szkolnych zajęć kulinarnych było dostarczenie dzieciom wiedzy z zakresu teoretycznych i praktycznych umiejętności planowania oraz przygotowywania posiłków zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi. Wzięli w nich udział uczniowie z wszystkich klas. Każda grupa miała przydzielone zadanie:
-klasy I-III wykonywały kanapki wiosenne,
-klasa IV wykonała sałatkę owocową,
-klasa V wykonała sałatkę warzywną,
-klasa VII wykonała koktajl owocowy.
W tym dniu uczniowie przynieśli do szkoły produkty niezbędne do wykonania swoich zadań. W trakcie przygotowania potraw dbali o higienę i bezpieczeństwo. Zwracano również uwagę na to aby potrawy zawierały mało soli, cukru i tłuszczu. Po wykonaniu potraw dzieci zgromadziły się przy wspólnym stole, gdzie miały okazję spróbować jak smakują sałatki, kanapki i koktajle wykonane przez ich kolegów.
Dziękujemy wszystkim rodzicom za zaangażowanie w promowanie zdrowego żywienia i wspieranie tak ważnej sprawy jaką jest zdrowe odżywianie – wyrazy wdzięczności przekazują organizatorzy zajęć.
Jolanta Franczak
Agnieszka Dorczak